تفاوت معماری دخمه با گوردخمه چیست – گوردخمه های باستانی در ایران

موارد استفاده از دخمه و گوردخمه در ایران باستان در سایت دعا 786

در این بخش از سایت ذکر و دعا و باستان شناسی doa786.com تفاوت معماری دخمه با گوردخمه چیست – گوردخمه های باستانی در ایران را قرار دادیم . گوردخمه ها و دخمه ها با همدیگر تفاوت و فرق دارند . گوردخمه ها به مقبره های ساخته شده در دل کوه و صخره و بیابان گفته می شود . از گوردخمه ها برای خاکسپاری مردگان استفاده می کردند . ولی دخمه مکانی بود در ارتفاع و بلندی کوه و تپه که اجساد مردگان را در آنجا قرار می دادند تا توسط حیوانات وحشی خورده شود …

گوردخمه چیست,گوردخمه های ساسانی,گوردخمه فخریکا,گوردخمه دکان داوود,گوردخمه فخریگاه,گوردخمه روانسر,گوردخمه مریم موسیوند,گوردخمه صخره ای

تفاوت معماری دخمه با گوردخمه چیست - گوردخمه های باستانی در ایران

تفاوت معماری دخمه با گوردخمه چیست – گوردخمه های باستانی در ایران,گوردخمه های باستانی,دخمه های تاریخی و باستانی,تفاوت دخمه با گوردخمه چیست,معماری و ساختار گوردخمه های ایران,گنج و دفینه در داخل گوردخمه,گوردخمه در کوه و تپه و بیابان,خاکسپاری مردگان در دخمه و گوردخمه

تفاوت معماری دخمه با گوردخمه چیست – گوردخمه های باستانی در ایران

گوردخمه نوعی معماری صخره‌ای می‌باشد و فضایی است که در صخره‌ها، کوه‌ها یا تپه‌ها برای خاکسپاری متوفیان ساخته می‌شده‌است.

گوردخمه با دخمه تفاوت دارد.

دخمه یا برج خاموشی مکانی است که بر فراز بلندی ایجاد می‌شد و متوفی در آنجا قرار داده می‌شد تا توسط حیوانات و پرندگان متلاشی شود.

همچنین گوردخمه در زبان عامیانه گاه به‌طور هم‌معنی و مترادف با استودان نیز به کار گرفته می‌شود در حالیکه این دو از لحاظ ساختاری با هم تفاوت دارند.

کلمه استودان که از ترکیب واژه‌های «استو» به معنی استخوان و «دان» به معنی جایگاه تشکیل شده و محل نگهداری استخوان متوفیان بوده‌است.

استودان‌ها در مقایسه با گوردخمه‌ها دارای ظاهر بسیار ساده‌تری بوده و ابعاد کوچکتری نیز دارند و در واقع حفره‌هایی هستند که برای نگهداری استخوان متفویان در داخل صخره‌ها ایجاد می‌شدند.

در مقابل گور دخمه‌ها در اصل آرامگاه‌هایی بودند که در دل کوه و صخره کنده می‌شدند و شکل اتاقی دارند که یک یا چند قبر در داخل آن‌ها تعبیه می‌شد.

این فضاهای اتاقی شکل گاه جای کافی برای نشستن، قرار دادن اشیاء و برگزاری مراسم داشته‌اند.

گوردخمه‌های متعددی از دوره‌های مختلف در ایران یافت شده‌اند که نمی‌توان آن‌ها را به شخص خاصی منسوب نمود.

در مورد قدمت آن‌ها نیز اتفاق نظر وجود ندارد و نظرات متعددی در مورد سن آن‌ها ارائه شده‌است.

در حالت کلی گوردخمه‌های ایران را می‌توان از لحاظ قدمت به سه دسته کلی گوردخمه‌های دوره مادها، دوره هخامنشیان و دوره پس از هخامنشیان دسته‌بندی نمود.

گوردخمه‌های زیادی از دوران پیش از ماد، در مناطق تحت نفوذ اورارتو (اطراف دریاچه وان در ترکیه امروزی) یافت شده‌است.

به این ترتیب می‌توان نتیجه گرفت که گوردخمه‌ها بیش از آنکه ریشه و منشاء آشوری و مادی داشته باشند، به هنر معماری اورارتوها مرتبط هستند.

با حمله اسکندر به ایران و پیدایش سلسله‌های سلوکیان و اشکانیان، نقش مذهب در سلطنت بکلی کمرنگ شد. سلوکیان یونانی (جانشینان سلوکوس یکم) بوده و مذهبی متفاوت با ایرانیان داشتند.

منابع کافی در خصوص دین و مذهب اشکانیان نیز وجود ندارد.

به گونه‌ای که گمان می‌رود آنان مختلف‌الدین بوده و مردگان خود را (برخلاف زرتشتیان) به طرق گوناگونی دفن می‌کرده‌اند

بنابراین از این دوران گوردخمه‌ای به شکلی که در دوران هخامنشیان یا مادها برای شاهان ساخته می‌شده، یافت نشده‌است.

صرفاً دخمه‌های عمومی به دو شکل درون خاک و درون سنگ برای رعایای زرتشتی ساخته می‌شده و پس از قراردادن تعداد معینی از اجساد، درب آن‌ها با سنگ و آهک مسدود می‌شده‌است.

با ظهور ساسانیان، مذهب زرتشتی در ظاهر مجدداً ارزش یافته و حتی دولت مرکزی در بخش‌هایی از کشور همچون گیلان، مهرپرستان را تحت فشار قرار داد؛ ولی با این وجود، ساخت گوردخمه‌های دوران هخامنشی دیگر رواجی نیافت و ساخت دخمه‌های عمومی تا قرنها پس از حمله اعراب به ایران ادامه پیدا کرد.

در حال حاضر هنوز در برخی مناطق ایران، به‌ویژه در غرب، گوردخمه‌ها برای خاکسپاری مرده‌گان استفاده می‌شود. مثلاً در خرم‌آباد برخی خانواده‌ها بجای ایجاد قبر تازه، مرده را در گوردخمه خانوادگی قرار می‌دهند که به آن لَحَک می‌گویند.

برگرفته از سایت دعاگو

********************

بازنشر : سایت دعا 786 سایت بزرگ ذکر و دعا و فال و تعبیر خواب و باستان شناسی

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.